Nå skal det bygges grønt med fjernvarme
Hamar Science Park AS har inngått en samarbeidsavtale med Eidsiva Bioenergi om levering av fjernvarme og fjernkjøling til det nye storprosjektet Hamar Science Park. Prosjektet, som bygges med høye miljøambisjoner, skal etter planen stå klart i 2028.
Publisert: 23.05.2025
Bane Nor Eiendom planlegger, i samarbeid med Stiftelsen Innlandet Science Park, en omfattende utbygging på Strandsonen i Hamar. Første byggetrinn består av blant annet hotell og næringsarealer på rundt 38 000 m2.
- Vi ønsker å skape et fremtidsrettet kontor- og samhandlingssenter, som spesielt skal være tilrettelagt for å fremme teknologi, forskning og innovasjon i Hamar sentrum, med bærekraft som grunnmur. Prosjektet skal bygges med energimerke A, og det skal BREEAM-sertifiseres, sier Jon Christian Simenstad, prosjektsjef i Bane Nor Eiendom.
Gjennom samarbeidet skal Eidsiva levere fjernvarme og kjøling til byggene. Eidsiva starter sin del av utbyggingen i løpet av året.
- Med fjernvarme oppnår Bane Nor Eiendom toppscore med energimerket A, noe som blir mulig da den nylig reviderte forskriften trer i kraft, sier Terje Ruud Karlsen, Markedssjef i Eidsiva Bioenergi.
Energiminister Terje Aasland uttalte i en pressemelding at den nye energimerkeforskriften skal «premiere oppvarmingsløsninger som avlaster kraftsystemet, legge til rette for at ordningen kan samspille bedre med øvrige virkemidler som Enova og taksonomiregelverket, og gjøre energimerkeordningen mer relevant for eksisterende bygg. Vi ønsker å legge bedre til rette for energiløsninger som avlaster kraftsystemet. Det er bra for samfunnet å benytte overskuddsvarme og fjernvarme til oppvarming der det er mulig, slik at strøm frigjøres til andre formål.»
Fjernvarmen i Hamar kommer fra Eidsivas energigjenvinningsanlegg på Trehørningen, hvor restavfall fra regionen omdannes til energi. Det finnes ingen alternativer til å behandle restavfallet enn forbrenning, og varmen brukes til å lage fjernvarme.
- Dette er overskuddsvarme som ellers ville gått til spille. Ved å bruke fjernvarme i Hamar Science Park bidrar vi til sirkulær ressursbruk og reduserer belastningen på strømnettet, avslutter Ruud Karlsen.