Tilbake til forsiden
Robin Mikalsen, Trysil kommune og Trysil utmarkslag
Mye av oppgraderingen har foregått i hyttefeltene i Trysil hvor 3.700 hytter fått tilrettelagt høyhastighetsinternett. F.v. Even Ifarness (Daglig leder Trysil utmarkslag), Turid Backe Viken (Ordfører Trysil), Anja Holmøy Aamold (næringssjef Trysil kommune), Robin Stødle Mikalsen (direktør for privatmarkedet Eidsiva Digital) og Marianne Fjelltveit (bredbåndskontakt for Trysil kommune)

Oppgradert til lynrask fiber for 310 millioner kroner:

Historisk oppgradering til 11 000 hytter på Innlandet

Eidsiva Digital har fullført sin største oppgradering hvor over 11 000 fritidsboliger og bedrifter har fått tilgang på lynraskt fiberbredbånd. Prosjektet har tatt tre år og kostet over 300 millioner kroner. – Et steg nærmere gigabitsamfunnet, sier administrerende direktør.

Publisert: 16.05.2025

Eidsiva Digital (tidligere Eidsiva Bredbånd) sluttfører sitt hittil største fiberutbyggingsprosjekt i Innlandet hvor de bytter ut gamle kabler med lynrask fiber. Oppgraderingen har foregått i områdene Trysil, Beitostølen, Skeikampen, Hafjell og Valdres, samt borettslag og privatkunder på Lillehammer, Gjøvik og Toten.

Fornøyd ordfører

Trysil er landets nest største hyttekommune med over 7 000 hytter. Hytteeierne representerer en betydelig ressurs for Trysil og hyttenæringen bidrar til viktige arbeidsplasser. Over halvparten av hyttene har nå mulighet for fiber.

- Vi jobber kontinuerlig på lag med grunneiere, næring og innbyggere for å øke besøksattraktiviteten til Trysil. Infrastruktur og tilgang til fremtidsrettet bredbåndsteknologi er en viktig del av det. Spesielt med tanke på økende bruk av «hyttekontor» og i beredskapssituasjoner, sier Turid Backe-Viken, ordfører i Trysil kommune 

Et steg nærmere full bredbåndsdekning
Oppgraderingen i hytteområdene gjør at både dekningen og kundegrunnlaget til Eidsiva Digital vokser. Gjennom å bygge ut fiber som ringer i vann, er prosjektet også med å sikre fiber til flere husstander, i tråd med regjeringens mål om at hele befolkningen skal ha tilgang til raskt og stabilt internett.

– Eidsiva Digital skal sørge for trygg digitalisering og har et mål om at Innlandet skal ha 100 prosent fiberdekning. Flere fritidsboligkunder bidrar til mer utbygging på Innlandet. Det er også gunstig i et sikkerhetspolitisk perspektiv med tanke på beredskap, sier Ola Børke, administrerende direktør for Eidsiva Digital.

Ola Børke
Ola Børke, administrerende direktør i Eidsiva Digital

For å oppfylle målet krever det samarbeid mellom leverandører, kommuner, fylke og nasjonale myndigheter.

– Dekningen i Innlandet er i dag på over 90 prosent. Hvis vi skal nå målet og samtidig bygge Norges digitale grunnmur er vi avhengig av et godt samarbeid med både offentlige og private aktører. I dette prosjektet har det vært upåklagelig, sier Børke.

Minimale naturinngrep og gjenbruk

Ved å gjenbruke eksisterende røranlegg der det har vært mulig har prosjektet redusert naturinngrep, selv om 100 gravemaskiner har vært i sving under prosjektperioden.

– Dette er et viktig løft for digital infrastruktur i regionen, særlig for hyttebrukere, men også husstander som får et stabilt og fremtidsrettet tilbud helt inn i stua. Vi ønsker å være den foretrukne aktøren som gir tilbake til regionen, sier Robin Mikalsen, direktør for privatmarkedet i Eidsiva Digital.

Fakta:

  • Eidsiva Digital har et uttalt mål om å bygge Norges digitale grunnmur og være en pådriver for 100% fiberdekning i Innlandet
  • Prosjektet har tatt tre år og hatt en kostnad på 310 millioner kroner.
  • Over 20 entreprenører og 100 gravemaskiner har jobbet på prosjektet.
  • Oppgraderingen har foregått i områdene Trysil, Beitostølen, Skeikampen, Hafjell og Valdres, samt borettslag og privatkunder på Lillehammer, Gjøvik og Toten.
  • Eidsiva Digital leverer internett- og TV-tjenester i tillegg til datasenter-, sikkerhet- og IoT-tjenester.
  • Eidsiva Digital har kontorer på Lillehammer, Gjøvik og Oslo.